Monday, January 21, 2008

Kenangan kami denganmu...




'...daripada Allah kita datang dan kepada-Nya jua kita kembali..'


10 Muharram 1429H...Hari ini bermula redup..Namun bukan hujan..Hari ini hari Asyura..Hari yang penuh keberkatan...Namun hari ini juga, langit hatiku berdukacita...Pemergian seorang teman yang akrab membuat hari yang redup berarak menjadi mendung yang gelap di hatiku...
Aku seolah terkesima bila mendapat mesej dr Bob..Hatiku enggan percaya, sehinggalah Bob menghubungiku semula...Entah mengapa, aku terlalu degil untuk mengiakan berita tersebut...Alhamdulillah, Allah berikan aku kekuatan..Dengan air mata yg tertahan, dengan hati yg bergetar, dengan sisa semangat yang masih ada, aku menghubungi seorang demi seorang teman2 kami..Aku mendail nombor2 yang aku ingat, yg tercatat dalam hpku...Namun hati ini masih belum dapat menerima hakikat tersebut secara total...Ciboy telah tiada....


Serasa baru semalam kami bergelak tawa, bertukar cerita..Kali terakhir bertemu di kenduri Azie, dia mengusikku yang baru berkahwin..Aku pula marahkan dia yg tidak hadir ke majlis walimahku..Janjinya untuk menjemputku ke majlisnya pula hanya tinggal sebuah janji...Dia tiada lagi untuk menunaikan janji tersebut....




Ridzuan aka Ciboy...Teman seangkatan semenjak aku bersekolah rendah..Jika org lain menganggapnya sebagai kenalan, aku dan teman2 memandangnya sebagai keluarga HRD kami...Dia bukanlah penghulu bagi segala acara namun dia tak pernah dilupakan dalam apa jua aktiviti yang kami aturkan...Dia jarang berbicara namun sesekali bersuara, menceriakan suasana...

Secara peribadinya, aku menganggapnya sebagai teman yang akrab..Kami bersekolah rendah yang sama, berkongsi teman2 sekolah menengah yang serupa, dan mengikuti pengajian yang sama sewaktu diploma dan ijazah pertama...Sejarah nan serupa itu membuat kami berkongsi 'Serdang Chemistry' yang begitu kuat...Keakraban yang tak terungkapkan...



Arwah seorang yang mudah tersenyum...Cinta hatinya, CT..Baru minggu nan lalu aku dapat menghidu pertunangan mereka, dan sepatutnya mereka bakal disatukan dalam masa yang terdekat ini..Namun, apakan daya, jodoh mereka tiada...Aku melihat air jernih yang bertakung di kolam mata CT...Sarat dgn rasa terkilan dan kesedihan yang tak terucap..Namun dia tabah dan sesekali masih mampu tersenyum...Aku rasa, hatiku jua tersayat melihat dia memandang jenazah ciboy penuh cinta...dengan sayu..Dia sempat memberitahu, dia sedih mengenangkan betapa kesakitan yang arwah tanggung sebelum menghembuskan nafas yang terakhir...Dan aku faham itu.....Arwah kecundang di jalan raya...Sesuatu yg memang digeruni...




Rumahku menjadi tempat teman2 berkumpul menunggu jenazah tiba dr hospital..Edi, Chok, Nuar, Soksek, Iqbal, Azie, Hery, Iza, Yan dan Anep membuatkan penantian tersebut menjadi seolah pertemuan semula yang tak dirancang...Dari mata2 mereka, aku dapat lihat rasa kehilangan yang terpancar...Manakan tidak..Teman kami, rakan seperjuangan, tempat berkongsi rasa...



Bob, antara yang paling akrab dengan arwah, sempat membantu mengendalikan jenazah sehingga sampai ke liang lahad...Aku hanya mampu melihat dan menenangkan ibu, adik dan tunang arwah..Bahu ini basah dgn airmata mereka...Biarlah..Ini baktiku yg terakhir untuk arwah...Bob adalah yang paling sugul antara kami..Dia terlalu rapat dgn arwah..Dia org pertama yang CT hubungi selepas kejadian...Dari Alor Setar dia datang semata2 utk menguruskan jenazah arwah...Betapa mulianya hatimu,Bob....
Teringat saat sama2 bertungkus lumus membuat assignment..Sama2 'punch card' di Maulana...Outing ke Genting..dinner bersama...dan yg terakhir...our last supper di Chop n Steak..Kami berazam untuk mengadakan reunion HRD yg dirancang di PD..Namun nampak gayanya, ia akan berlangsung tanpa Ciboy di sisi....Aku masih ingat, aku dan ciboy beria menyatukan Azie dan Hery (rujuk post tentang perkahwinan Azie&Hery)..akhirnya kami berjaya menyatukan mereka..rupanya, kami yg tak sempat melihat dia bersatu....11 Muharram itu, cuaca baik dan cerah..Seolah memudahkan urusan pengkebumian arwah...Ramai yang datang menyembahyangkan arwah..Teman2 sejak sekolah rendah, menengah dan universiti..Semua dtg memberi penghormatan terakhir...Aku melihat saat ibunya menuangkan air semasa memandikan arwah..dalam sendu, dia merestui pemergian arwah..Alhamdulillah..Ahli keluarganya cukup tabah....

Saat talkin dibacakan, aku sayu sekali lagi..Tanggungjawab arwah berakhir kini..Hanya kami yang ditinggalkan inilah yang akan meneruskan perjuangan hidup di dunia ini...Matahari semakin meninggi saat segalanya selesai...Aku meninggalkan taman rohani itu dengan jutaan doa..Moga arwah ditempatkan bersama orang-orang yang beriman....Al-Fatihah....




Sahabatku akan kuteruskan perjuangan ini..

Waalupun kini kau tiada di sisi...





3 comments:

ZamZ said...

Yang perginya tak kan kembali, yang hidup teruskan perjuangan.

Perjuangan yang masih belum seleai,
Perjuangan yang masih belum tamat,
Perjuangan yang masih belum ada penamatnya,

Selagi hidup, maka berjuanglah hingga ke titisan yang terakhir..

Razali Razak said...

dah lama aku tak menjengukkan diri dalam blog ko nie...

sebenarnya, ini kali ke-2 aku tgk...

sekarang baru aku faham kenapa ko sangat bersedih dengan pemergian arwah dari mula ko mendapat berita sehingga ke majlis pengkebumian...

tapi, aku begitu terkilan sebab sejak kita semua berkumpul bebudak SKS sejak julai tahun lepas, kenapa arwah tak pernah pun join kita?

apa2 pun, nukilan ko berjaya wat aku sebak.

teringat jugak dulu time sekolah menengah, arwah terer giler main bola baling. mengelecek sambil cover jambul die yang cute tu. ahaks. best giler tgk.

time tu, die lah idola ku. nasib baik aku bukan gay. ahaks!

missdreamcatcher said...

so sad also..
tk ingt sangat memori bersama arwah tp tau die seorg yg comel, pendiam namun galak mengusik di waktu sekolah

gonna miss himma lot