Monday, December 15, 2008

Keseratus....

Post ini merupakan post yang ke-100 sepanjang blog ini mula kutulis...
Alhamdulillah...Sepanjang itu, aku berpeluang berkongsi pelbagai rasa yang melingkari hidup ini..sejak aku bergelar mahasiswa hingga aku bekerja, dari anak dara hingga kini menjadi ibu.. Hampir segalanya menjadi intipati cerita yang tercoret di laman ini...
Tahniah, Syeda!:)
Saat ini aku masih meraikan dua hari selepas ulangtahun..masih menerima ucapan dari teman2 dan saudara... dan masih dalam mood meraikan hari kedewasaan, walau tanpa kek, tanpa teman2 dan tanpa adik2 yang tersayang....
Hari ini lebih bermakna bila mana ibu dan ayah tiba untuk sama meraikan kehadiran cucu baru dan penyeri rumah tangga kami, Muhammad Faris Safiy...
Malam semalam kami bercerita seolah tiada esok lagi..Air mataku mengalir gembira bila saja ibu terpacul di pintu rumah..Terus kudakap ibu dengan jutaan rindu yang tak pernah surut...walau kini dia di depan mata, aku masih selalu ingin dekat dengannya, seolah dia bayang yang akan hilang lewat mentari mengundur diri...
Melihat ibu dan ayah memandang Faris, aku bahagia... Terpancar kegembiraan di mata2 mereka... dan kebanggan mereka melihat aku yang masih kuat mengharungi segala kepayahan dunia akademik walau selepas Faris dilahirkan dan dalam keadaan aku yang masih dalam pantang... En Anda juga begitu galak bercerita, menguruskan segalanya untuk ibu dan ayah..Kalaulah aku mampu untuk membawa mak dan bapak juga ke sini, pasti sudah kudatangkan mereka sbg hadiah hari lahirnya bulan hadapan...
Aku berharap dengan sangat agar masa lambat berlalu... Biar lebih lama mereka di sini...
Namun aku tahu.. Tiba waktunya, mereka harus kembali ke tanah air..Melunaskan tanggungjawab yang ditinggalkan sementara...Biarlah... Biarlah masa itu tiba..
Yang penting, saat ini aku hanya ingin meluangkan sepenuhnya masaku bersama mereka...

Adik-adikku sayang...Kakak pinjam ibu sebulan ,ye....

2 comments:

be delicious said...

kakak sayang,
i am so happy for you, of the recent occurings.. saya doakan akak agar cepat kuat and excel with your studies all the same.

marina baru sedar that my msg to ur box tu tak sepenuhnya keluar.

i wanted to tell you that no scolarships are given to study abroad next year.

only a small fraction of it, and priority are given to phd students.

indeed i have sat for everything, and the spending was a steady 2k i think, but what to do.

skrg i am enrolling in UPM aje. for ms educ psyc, although this is not my real field.

tak apalah kan akak. apapun, akak bertuah. and should you feel low, remember that there are loads of ppl who not as fortunate as you are.

salam sayang,

AM

Syeda said...

hey dear. ur parents dh selamat smpi ye. sorry tk sempat nk kirimkan pape untuk u sbb i pun quite hectic these few weeks back.

enjoy to the fullest!

kem slm ibu (walaupun hakikatnye i boleh j g salam sendiri when die ade kt msia) hehehe saje je buat gempak.

tc!