Wednesday, June 16, 2010

Cuma sedikit bicara...

Lusa genap 6 bulan aku melapor diri di UPM. Sudah hampir setengah tahun rupanya aku menjadi 'pekerja' semula. Setelah menghabiskan sepanjang tahun lalu dan separuh tahun sebelumnya di US sebagai pelajar, aku kini melangkah semula sebagai seorang ahli fakulti (faculty, u may say). Sudah sudahlah mengenang cerita yang menyakitkan hati... Aku kini tiada hati untuk bersedih lagi. Senyuman ini sudah ikhlas...:)
Sebelum pulang tempoh hari, aku merasakan bahawa nafas ini akan hilang sesaknya sebaik aku tiba di tanah air. Segala rindu dendam pasti akan terlerai, dan kekusutan menjadi seorang pelajar pasti berakhir. Ironinya, bila saja aku sampai di Malaysia, aku telah mula mendengar pelbagai cerita sedih yang membuatkan dadaku berombak deras. Biar kini dekat dengan yang tersayang, ternyata hidup masih jua penuh cabaran. Urgghhh............
Pun begitu, tahap stress yang aku alami sudah semakin menurun berbanding sewaktu mula-mula sampai di sini. Aku kini sudah mula biasa dengan rutin bekerja sambil menguruskan si kecil dan 'baby' besar ~~u know who~~ yang satu tu.. Aku bersyukur kerana sokongan yang aku terima bukan sedikit. Andai tidak dibantu ibu, ayah, abang, dan adik2, rasanya hari2ku pasti lebih mencabar.
Encik Anda semakin sibuk dengan kerjaya baru di sebuah firma pembangunan perisian di ibu negara. Bekerja di sektor swasta, kadangkala aku merasa sukar untuk mendapatkan komitmennya dalam beberapa perkara. Awal dulu, aku rasa agak tertekan kerana dengan si kecil yang makin keletah, aku terpaksa menguruskan segalanya dari pagi hinggalah sebelum melelapkan mata. Kadangkala aku jadi marah dengan keadaan, namun hati kecil ini selalu menyuruh aku bersabar. Aku tabik spring buat mereka yang survivor, membesarkan bayi sekecil faris, sambil menguruskan segalanya, pekerjaan, pelajaran dan kehidupan, dengan tanpa mengeluh. Semoga Allah jua yang merahmati kalian..... Semoga aku setabah itu...
Since Bee sedang menghitung hari untuk hari bahagianya, aku dan En Anda juga mulai sibuk mencari rumah untuk memulakan hidup baru - ala2 pengantin baru lak..hehehe... Bukan apa, kami sedar kami juga perlu berdikari..Ehem ehem.. Bukanla maksudnya selama ni aku malas nak berdikari, tapi, tuntutan keadaan menyebabkan aku lebih selesa berada di rumah ibuayah yang aku diami sekarang. Tapi kali ini macam dan confirm je yang aku akan lama berada di Malaysia. Jadi, kami pun kamikaze mencari rumah... I hope this is the right decision...
Aku telah belajar untuk menerima segalanya dengan redha. Maksud aku, lebih redha dari sebelum2 ini. Apa yang penting, aku, En Anda dan Faris sentiasa bersama. Aku kini harus lebih matang menangani episod2 yang bakal berlaku dalam hidup ini. Terima kasih buat yang selalu ada... Yang selalu mendengar... Yang selalu membaca apa yang ingin hati ini bicarakan...
Buat yang setia membaca curhat ini, jangan tersilap sangka, blog ini kadangkala berlagu sedih kerana kebanyakan postnya ditulis saat hati gundah... Namun tak bermakna aku tak bahagia menghitung hari... Andai kalian ingin mendalami catatan2 pendek hari2ku, teruskan ke sini. Marilah tersenyum bersamaku.........

**Kalau Faris tak nak senyum pun, ibu paksa senyum jugak!

1 comment:

Al Betsy said...

Dah lama x bc 'bicara' sahabat.

Heheh velcome velcome beck.