Monday, May 2, 2011

May I.......

Kadang-kadang rasa cemburu di hati melihat orang lain bisa berposting dan berblogging dengan konsisten. Aihh... Semangat tu ada tp bila tiba masa nak menulis je, semuanya mati. Tambahan pula bila dah ditambah dengan askar sorang tu (Faris) yang asyik jealous kerana diduakan dengan PC/laptop/homework/apa jua....makinlah hilang kegagahan utk terus berkarya...~Alasan lapuk.

Ramai sangat yang look fwd for May, maka aku juga cuba mencari sebab utk mencintai dan menanti May. Tapi reasons yg ada semuanya membuatkan senyumanku menjadi terbalik (read: frowned). Kerana May ialah bulan terakhir adik2 senior UIUC akan bersama kami. Babysitter terbaik, KN, juga akan pulang tanggal June. May ialah Hari Ibu tp Ibu dan Mak jauh di mata. May ialah bulan berkonvo tp aku tak berkonvo. May ialah bulan Summer tp, sehingga kini, angin Spring-Ter masih menggigit. Jadi, I'm not THAT excited for May, for myself...

Tapi hidup bukanlah tentang kita semata-mata. Hidup juga bererti berkongsi kegembiraan bersama org lain. Ia juga tentang meraikan insan lain yang mungkin mempunyai sbb tersendiri utk bergembira di saat kita berduka. Apakah kerana kita tiada sbb utk bergembira bila tibanya sesuatu tarikh, maka kita mahu menafikan kegembiraan org lain? Tentu sekali tidak, kan....Maka, walaupun aku tiada sbb utk mencintai May tahun ini, tidak bermakna aku tidak merasa ingin turut bergembira buat mereka yang begitu menantikan tibanya May ini. Aku berbangga adik2ku akan bergraduat, hasil usaha penat lelah selama 4 tahun kini terbayar..Aku gembira buat teman2 dan keluarga yg hari lahirnya jatuh pada tanggal May kerana mereka masih dipanjangkan usia dan diberi peluang berkongsi kegembriaan dan hadir dalam hidupku. Aku tumpang tersentuh kerana Hari Ibu ini ialah kali kedua aku menyambut Hari Ibu sbg ibu kepada seorang anak yang setiap hari sentiasa membuat hatiku berbunga....

Yang paling penting, May ini menandakan waktu utk pulang ke pangkuan yang tersayang semakin hampir, walaupun cuma utk sebulan dan tarikh pulang yg masih belum dapat dipastikan...

So, May... please be kind to everyone... For all of us have some good reasons to anticipate you...:)

(Note to self: Bagi kita, ia mungkin bukan berlian..Tp bg org lain, ia mungkin dunia....)

4 comments:

Al Betsy said...

I just want to smile (and sniff), while reading this.

Love etc.

muhammad haziq said...

awat faris spek lagu 2??da cm sprinter pny spek da :p
btw..kak,,awk xblek ke dlm mse tdekat ni?? :(

SyedaFauzi said...

babe - isk isk.

adik - kakak tak nampak ura2 yg duit akan jatuh sbg hujan dlm masa terdekat ni. so, x.

Mawar Berduri said...

syahdu..syahdu..uwaaaaaaaaaaa.. syeda u aptut wat novel melayu jiwang la.. kompom bengkak mataku yg bundar nie..
May....